International Day Of...

Woensdag 5 april: Read A Road Map Day

IMG_4057

Elke dag van het jaar is er wel een ‘International Day of…’. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Zo ook vandaag: 5 april is blijkbaar elk jaar de Internationale Dag van het Kaartlezen. Je kent dat wel (of misschien niet): de weg zoeken op een kaart. Zo een echte, van papier. Zoals we dat vroeger deden. Mensen geboren na 2000, zullen dit waarschijnlijk nog nooit – of alleszins nog niet vaak- gedaan hebben.

Ik moet toegeven dat ik een fervent gebruiker ben van mijn GPS: hoe makkelijk is het om van punt A naar punt B te gaan, zonder je te moeten afvragen hoe je er in godsnaam zal geraken, zonder 10 keer te moeten stoppen en het te vragen aan voorbijgangers, zonder te moeten hopen dat er geen wegomleggingen zijn omdat je dan hélemaal verloren rijdt.

Al heeft dat kaartlezen wel zijn charmes. Tijdens onze laatste citytrip in Rome bijvoorbeeld, liep ik bijna de hele tijd rond met een papieren kaart voor mij. Het feit dat je zelf moet zoeken, zwoegen om je weg te vinden, geeft achteraf wel een zekere voldoening. (Ik spreek hier niet over het feit dat je gemiddeld 5 keer tegen onbekenden aanloopt omdat je te geconcentreerd in je kaart verdiept zit 🙂 ). Kaartlezen, het heeft iets avontuurlijks, iets authentieks.

Ook tijdens onze huwelijksreis in Mauritius gingen we de avontuurlijke kant op, en huurden we een auto. ZONDER GPS, want dat was daar geen optie. Geen probleem, ik amuseerde me de dag ervoor met screenshots te maken van de routes die ik had uitgestippeld op Google Maps. Ok ja, het was geen échte papieren kaart, maar een iPad zonder internet is tegenwoordig bijna even oldskool, toch? We zijn het hele eiland rondgereden en hebben alle plaatsen gevonden die we wilden zien. En dat enkel op basis van een foto van een kaart die zichzelf niet corrigeerde wanneer we verkeerd reden en een portie buikgevoel.  (We zijn ’s avonds wel eventjes verloren gereden, maar dat wijten we helemaal aan het feit dat het daar om 18u al pikkedonker is en er nergens fatsoenlijke straatnaamborden hangen)

Een auto huren in een land dat je niet kent, links rijden, zonder GPS én pas getrouwd? Geen moeilijke combinatie voor ons… En wat waren we daar trots op! Onze eerste test als newlyweds was geslaagd 😉

Wanneer heb jij voor het laatst nog eens ouderwets kaart gelezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.