Persoonlijk

FitBit: positief of niet?

Toen ik op mijn 27e verjaardag eind maart een FitBit Charge 2 cadeau kreeg van mijn hubby, was ik heel gelukkig. – En ook wat ongerust. “Wil hij nu eigenlijk subtiel zeggen dat ik wat aan mijn conditie/lichaam moet doen?” –  Maar, ik moet toegeven dat ik al bijna een jaar ervoor regelmatig liet vallen dat ik zo’n FitBit nog wel leuk zou vinden. Dus ik was vooral blij. Ik draag mijn nieuwe horloge dus al bijna 4 maanden elke dag. Doet FitBit voor mij wat het belooft (je helpen fitter worden) of niet?

Ik draag mijn FitBit vanaf het moment dat ik wakker word tot wanneer ik ’s avonds in bed kruip. Je kan hem ook dragen om te slapen en zo je nachtrust tracken, maar dat doe ik liever niet, aangezien ik vaak op mijn arm lig en het mij zo zou storen.

Je connecteert je FitBit met je smartphone via Bluetooth. Via de FitBit app kan je zo elke dag je prestaties bekijken en opslaan. Je kan je sporthorloge onder andere gebruiken om te lopen, te fietsen, gewichten te heffen, maar ook gewoon om te wandelen. Hij houdt je hartslag bij, het aantal stappen dat je zet doorheen de dag, hoeveel minuten je actief bent, hoeveel calorieën je verbrandt, hoeveel trappen je maakt, …

Je kan je persoonlijke doelen ook aanpassen, afhankelijk van jouw behoeften. Zo staat bij mij ingesteld dat ik elke dag 10.000 stappen wil zetten en 4 keer per week minstens 25 minuten actief (= hartslag van meer dan 120/min) bezig wil zijn. En ja, op dat gebied ben ik nog een klein kind, want als je dan effectief je doel behaalt, begint je horloge te trillen en zie je vuurwerk, sterretjes, en leuke woorden op je schermpje. En daar doe je het voor 🙂 Dat is ook de reden dat ik ’s avonds soms als een gek rondjes wandel in de woonkamer, omdat ik nog 1.600 stappen van mijn doel verwijderd ben. De rare blikken van je man neem je er dan maar bij.

Mijn + en –

+ De batterij gaat heel lang mee, gemiddeld 5 dagen. Je laadt je FitBit gewoon op via het stopcontact.

+ Het zet je effectief aan om meer stappen te doen, enerzijds door de meldingen die je kan activeren en je zo dus elk uur een signaal krijgt dat het tijd is om x aantal stappen te doen. Anderzijds door de ‘challenges’ die je kan doen tegen andere vrienden die ook een FitBit hebben.

+ Je kan de bandjes van je horloge veranderen. Er zijn vele kleurtjes beschikbaar en ook mooie lederen bandjes.

+ Elke week krijg je een soort rapport in je mailbox met je prestaties van de voorbije week. Zo kan je onmiddellijk zien waar je het wat hebt laten hangen tegenover de vorige week en waar je beter hebt gedaan.

 

– De FitBit Charge 2 kan niet onder water. Hij is wel regenbestendig, maar mag niet langdurig onder water. Zwemmen kan je er dus niet mee doen, wat voor mij wel leuk zou geweest zijn.

– Om je te kunnen tracken, flikkeren er constant 2 groene lichtjes onderaan je horloge. Wanneer je hem draagt, zie je dit niet, maar deze lichtjes staan dus in contact met je huid. Voor iemand als ik die soms te veel nadenkt, is dit soms wat vreemd. “Zijn dat geen verkeerde stralingen/Dat gaat door mijn bot heen/Ergens op de wereld kunnen mensen alles volgen van wat ik doe”

– FitBit is voorlopig enkel volledig in het Engels beschikbaar. Voor mij geen probleem, maar ik kan me wel voorstellen dat dit voor andere mensen een drempel vormt.

Raad ik FitBit aan?

Als je zin hebt in een nieuwe horloge, wel wat aanmoediging kan gebruiken om meer te bewegen, wil weten hoeveel stappen je nu eigenlijk zet op een dag, … Zeker doen!

Als je weet dat je het na een maand beu bent om meldingen te krijgen of geconfronteerd te worden met het feit dat je eigenlijk nog 2.364 stappen had moeten zetten om je doel te bereiken,… Dan is het misschien niets voor jou 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.